Indian Line-Test boxe de podea

La cererea cititorilor nostri am decis sa facem un test comparativ intre cateva dintre boxele Indiana Line. Am primit zeci de mesaje in ultimile saptamani cu intrebari: Ce sa aleg intre Tesi 561 si Diva 650?  Ce diferente sunt intre Tesi 542 si  Nota 550X? Am raspuns pe faceboock, email, insa continuam sa primim intrebari si am considerat oportun sa va prezentam un test comparativ.  Cu testul acesta nu ne propunem sa cautam castigatori, sau sa construim un top al acestor boxe, tot ce dorim este sa va prezentam boxele Indiana Line asa cum sunt. Tineti cont ca vom compara boxe cu preturi diferite si ca producatorii sunt foarte atenti cu pozitionarea acestor boxe in gama lor de pret.

Indiana Line – scurta istorie

Cu mai bine de 40 de ani in urma, mai exact in 1977, la Torino prindea contur o noua companie de produse HiFi. Plecati la drum cu o idee foarte clara in minte, aceea de a propune lumii iubitoare de sunet o serie de produse impecabile la raportul pret / calitate, fara a face rabat de la calitatea constructiei si a design-ului. Si le-a iesit foarte bine, astfel ca, in ultima vreme, produsele marca Indiana Line au inceput sa faca valuri prin lumea audio, de la utilizatori si pana la jurnalisti. Calitatea impresionanta a produselor Indiana Line este laudata de presa  internationala de specialitate. Nu mai putin de  29 de articole si premii internationale sunt marturia excelentei acestui brand italian. Fanii masuratorilor vor fi fericiti, pentru ca revistele germane sunt pline de asemenea detalii tehnice. Dupa masuratori ale boxelor Diva 665, redactorul  audio.de comenteaza: Calitatea sasiului face ca distorsiunile sa fie extrem de scazute; chiar si la mai mult de 100 dB aproape nu exista distorsiuni. In aceeasi revista redactorii spun urmatoarele: Sunet extrem de precis, imaginea stereo este echilibrata. Aceste boxe produc un sunet de top. Ca urmare a expansiunii la nivel global, marca Indiana Line a ajuns si in Romania. Va asteptam la noi in showroom sa ascultati unele dintre cele mai performante boxe ieftine existente in acest moment in lume.

Boxe + sistem de test

Sistemul de test a fost compus din urmatoarele:

Am ales sa folosim un transport si DAC de top cu un pret pe masura, pentru ca am dorit sa oferim tuturor boxelor posibilitatea de a se exprima la potential maxim. In aceeasi idee am folosit un amplificator puternic  cu o topologie ce permite dublarea puterii la scaderea impedantei.

Boxe:

  1. Tesi 561 – 2490 lei (Seria Tesi)

Aceste boxe de podea fac parte din gama entry level a producatorului italian, insa daca cautati masuratori obiective ale acestora, o sa ramaneti uimiti de rezultate; exista o multime de boxe de la alti producatori, cu preturi mult mai mari, care nu reusesc sa performeze la fel de bine. Dincolo de masuratori Tesi 561 sunt niste boxe gandite special pentru audiofilii aflati la inceput de drum, pentru iubitorii de muzica interesati in primul rand de sunet si mai apoi de aspectul exterior. Din acest motiv la aceasta serie nu exista finisaje lacuite. Tesi 561 este o boxa pe 3 cai, cu tweetere de 26 mm din matase, un difuzor dedicat frecventelor medii din polipropilena de 16 cm si un difuzor de bas din celuloza de 16 cm.

  1. Tesi 542 – 2690 lei (Seria Tesi Hi-Gloss)

In aparenta aceasta boxa este varianta aspectuoasa a boxelor Tesi 561, totusi daca ne uitam mai atent la constructie, observam diferente evidente intre cele doua. Tesi 542 sunt construite cu difuzoare mai mici, iar aceasta implementare asigura o mai buna integrare in camerele cu dimensiuni reduse. Daca doriti o boxa aspectuasa, intr-o camera mica, maxim 12 metri patrati, si vreti ca extensia basul potentata de dimensiunile liliputane ale camerei sa coboare foarte mult, atunci aceste boxe ar putea fi solutia. Tesi 542 este o boxa pe 3 cai, cu tweeter de 26 mm din matase si doua difuzoare construite din polipropilena intarite cu mica de 12 cm, unul dedicat frecventelor medii, celalalt frecventelor joase.

 

 

  1. Diva 650 – 4550 lei (Seria Diva)

Cu aceasta serie, italienii au incercat sa ofere maximul de performanta audio, plus un design luxos si modern, totul la un pret decent. Diva 650 este o boxa pe 3 cai, cu un tweeter de matase montat pe o suprafata de cauciuc moale, un difuzor dedicat frecventelor medii construit dintr-un material special dezvoltat de inginerii italieni pentru audio (Curv), cu dimensiunea de 14 cm si doua difuzoare dedicate basului fabricate din celuloza grea cu dimensiunea de 14 cm.

Tesi 561

  • Cel mai ieftin model din test are un sunet placut, deschis, energic, cu o medie placuta urechii. Basul oferit de difuzorul de 16 cm reuseste sa coboare destul de mult. Sunetul nu are urma de agresivitate, este relaxat, fara sibilante evidente, foarte placut pentru auditii lungi.
  • Scena sonora este generoasa ca dimensiune pe latime dar mai putin spectaculoasa pe verticala. Adancimea scenei si pozitionarea holografica a intrumentelor destul de corect proportionata. Vocea este plasata pe centru si este usor evidentiata.
  • Basul suficient de consistent. Ne-am fi dorit sa fie putin mai precis. Pe muzica electronica, cu frecvente generate electronic, basul a avut energie buna cu un mid-bass excelent, insa cu minusuri pe frecventele de sub-bass.
  • Cerintele de amplificare nu sunt foarte mari. Un amplificator de 30-50 wati este suficient.

 

Tesi 542

  • Modelul intermediar pastreaza caracteristicile celui anterior cu cateva adaugiri. Sunetul este o idee mai intunecat, inaltele sunt matasoare fara a iesi in evidenta. Frecventele medii au dinamica si energie excelenta, basul este precis, insa sunt situatii in care devine prea discret pentru gusturile noastre. Este evident ca aceste boxe sunt construite pentru camere mici, cu boxele amplasate in apropierea peretului. In acest tip de camera basul tinde sa fie amplificat, ori constructia acestor boxe este gandita in asa fel incat plusul acesta de bas sa nu acopere celelalte frecvente. Cum camera noastra din showroom are 24 metri patrati si o inaltime a tavanului de 3 metri, basul a avut tendinta sa fie discret.
  • Scena sonora ceva mai redusa comparativ cu Tesi 561,dar compenseaza printr-o structura imbunatatita si mai mult realism. Plasarea spatiala a instrumentelor in spatiul scenei si separarea excelenta a vocilor sunt punctele forte ale acestor boxe. Sunetul Tesi 542 aminteste de boxele de monitorizare din studiori, destul de liniare, punctand bine in zona preferata de creierul uman si anume frecventele medii.
  • Basul are o fluiditate si o energie medie, tinde sa fie corect cu pretul pierderii adancimii.
  • Pentru aceste boxe recomandam  un amplificator de minim 50 wati.

Diva 650

  • Cu modelul acesta italienii sporesc performanta in toate planurile. Avem echilibru, rafinament, sunet dens si texturat, o scena sonora completa plina de informatii si realism. Sunetul este relaxat, umple bine spatiul camerei, inaltele sunt cristaline si luminoase, oferind o multime de detalii surprinzatoare ascultatorului. Media se prezinta foarte liniar, iar basul completeaza spectrul sonor intr-un tot unitar.
  • Scena sonora se desfasoara cu generozitate pe latime, inaltime si adancime. Sunetul este holografic si detaliat, cu o prezentarea echilibrata, multa energie si ritm. Reactia boxei la schimbarile de ritm este precisa si dinamica, cu o viteza foarte buna. Despre aceste boxe putem spune ca au ritmul in sange.
  • Basul este dinamic si energic, are viteza buna si coboara cu ajutorul camerei in zona de sub-bass.
  • Cerintele de amplificare nu sunt foarte mari. Un amplificator de 30-50 wati este suficient, insa un amplificator de 100 wati va transforma aceste boxe in niste minuni audiofile la bani putini.

Concluzie:

Tesi 561 este un model gandit pentru incepatori sau pentru cei care vor sa isi construiasca un sistem audio performant multicanal. Sunt boxe muzicale, placute la auditie, care nu necesita amplificatoare pretentioase.

Tesi 542 este un model ceva mai pretentios. Tinta acestor boxe sunt pasionatii cu camere mici, cei care incearca sa construiasca un sunet corect intr-un spatiu uneori potrivnic. Cu un sunet liniar, dar mai putin impresionant, Tesi 542 au nevoie de un sistem format din camera, sursa digitala si amplificator potrivit cu grija.

Diva 650 sunt boxe dezvoltate pentru pasionatii audio pursange, pentru cei care doresc un sistem stereo / multicanal performant , pentru cei dispusi sa investeasca timp in teste complexe pentru a duce aceste boxe la potentialul maxim.

Astazi am testat trei modele in aparenta diferite, dar cu o filosofie de sunet unitara. Toate modelele poarta aceeasi amprenta, sunet muzical – fara asperitati, design modern, manopera de calitate, pret corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>