Reglementari in ceea ce priveste inhumarea in 2018

Ca si pana acum, ritualul de inmormantare presupunea supunerea la legile in vigoare. Un astfel de moment se organiza atent si din doua perspective – cadrul legal si cel religios. Astazi detaliem care sunt si ultimele noutati in domeniu.
Servicii Funerare Non Stop
Servicii Funerare Non Stop

Asa cum ne arata si specialistii in nisa serviciilor de pompe funebre servicii-funerare-nonstop.ro, pentru buna desfasurare a evenimentelor imediat urmatoare producerii decesului, este nevoie de o buna organizare si de promptitudine.

Inmormantarea in 2018 – ce s-a schimbat

Din punct de vedere legal, nu mare lucru se desfasoara sub o alta forma. Ramane in vigoare legea din noiembrie 2016. O hotarare de Guvern la acea vreme lansa o lege a decedatilor, ce a fost insa pusa in aplicare mult mai tarziu. Asadar, pentru cei care inca nu sunt la curent cu impunerea legislativa, iata despre ce este vorba.

Inhumarea celui trecut in nefiinta in termen de 36 de ore. Nerespectarea acestui termen atrage de la sine si o amenda intre 500 si 10.000 de lei.
Imbalsamarea este obligatorie si se realizeaza de catre personal calificat in acest sens. Totodata, agentia de pompe funebre trebuie sa ofere defunctului un aspect placut, o cosmetizare corespunzatoare.
De asemenea, imbalsamarea este interzisa in cazurile de boli infectioase. Acest procedeu se va realiza numai in spatii special amenajate.
Fara acordul familiei, cel decedat nu poate fi fotografiat sau filmat. Exceptie de la aceasta regula este legata de autopsia, acolo unde se va recurge la filmari si/sau fotografieri pentru nevoia de dovezi, conform legii in vigoare.
Conform Asociatiei Funerare din Romania, ramane doar o chestiune usor invalida referitoare la timpul maxim pana la inhumare. Poate fi chiar probabil ca acel termen sa expire noaptea, sa fie greu de indeplinit. Desi asta spune legea.

Pentru cei care se vad in pasul de alegere a unui specialist, in vederea organizarii unei inmormantari, exista si aici o serie de aspecte. Conform legii, este obligatorie aceasta actiune, pentru ca imbalsamarea cel putin nu se poate face pe cont propriu. Agentia in cauza trebuie si ea sa fie sub incidenta legii. Se precizeaza de asemenea ca transportul si manipularea defunctului trebuie sa respecte legea si termenii corecti de igiena si responsabilitate sanitara.

Dupa ce v-ati asigurat ca agentia in cauza indeplineste cu succes toate aceste cerinte, ramane la alegerea fiecaruia ce tip de servicii sa puna in seama agentiei. Ofertele sunt dintre cele mai variate. A se nota faptul ca de regula in mediul rural comunitatea este un mare sprijin pentru familia decedatului, chiar si pentru cele mai mici detalii de pregatire a ritualului ce va urma. Spre deosebire de acest caz, in mediul rural, oamenii tind sa se bazeze pe agentii pentru complexul de lucruri necesare.

Spre exemplu, asa cum se arata si pe servicii-funerare-nonstop.ro , serviciile complete pot include: sicrie, coroane, cruci, transport, chiar si costum pentru defunct. Se poate opta pentru pachete diverse, chiar si pe baza talonului de pensie, daca defunctul a fost pensionar. Un alt avantaj al serviciilor complexe din acest punct de vedere este ca se include constatarea decesului, toaletare, chiar si pachete cu lumanari si batiste sau cele specifice pentru parastase.

Din punct de vedere religios se pastreaza aceleasi ritualuri, subtil schimbate de la zona la zona, insa cu aceeasi baza. Defunctul va fi inmormantat dupa ritul religios din care facea parte.

Noutati 2018

Alte noutati vizeaza o marire a ajutorului de inmormantare. Cuantumul acestei sume, in 2018, este cu peste 1000 de lei. Pentru o persoana asigurata sau pensionata ajutorul financiar de inmormantare este de 4.162 de lei si 2.081 de lei pentru un membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Asta in conditiile in care salariul brut in 2018 a fost marit.

Ce se mai schimba tine si de faptul ca nu angajatorul va mai avea sarcina de acordare a acestui ajutor. Suma corespunzatoare, oferita in baza actelor doveditoare, se va furniza de catre Casa Judeteana de Pensii, in termen de 3 zile. Este insa un timp suficient pentru multi dintre cei care respecta dogmele bisericesti, de inmormantare a defunctului dupa fix 3 zile.

Asadar, atunci cand nefericitul eveniment se intampla, cei in cauza trebuie sa stie ca o agentie de pompe funebre este prima alegere facuta. Se recomanda de asemenea, de a cauta sprijin in randul celor care sunt la curent cu noutatile legislative, pentru a actiona in vederea organizarii inmormantarii, conform cu normele impuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>