Obezitatea crește în rândul românilor. Rezultatele obținute de cei care au apelat la un balon gastric unic în lume

București, 4 ianuarie 2023: Obezitatea a devenit o problemă reală în România: aproape 60% dintre români sunt supraponderali sau chiar obezi, conform datelor făcute publice de OMS în 2022. Deși percepută ca o problemă estetică, obezitatea este mult mai gravă, având numeroase patologii asociate: boli cardiovasculare, diabet, apnee de somn, dar și probleme psihologice, toate acestea afectând mult calitatea vieții. Astfel, necesitatea de a avea un indice de masă corporală normal este obligatorie, iar chirurgia bariatrică și baloanele gastrice pot fi soluția pentru unii pacienți.

Persoanele care doresc să slăbească, dar nu pot face acest lucru prin dietă și nici nu doresc sau nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale, au o alternativă: un balon gastric unic în lume. Este vorba despre un dispozitiv medical inovator care nu necesită intervenție chirurgicală, endoscopie sau anestezie. Balonul, sub forma unei capsule, este înghițit în timpul unei scurte vizite de 15 minute la medic, în ambulatoriu, și este eliminat în mod natural prin tractul digestiv, aproximativ 16 săptămâni mai târziu.

După un an de când Allurion este disponibil pentru pacienții din România, rezultatele sunt încurajatoare: aproape 300 de persoane au apelat la el, dintre care 70% sunt femei și 30% bărbați. Cel mai tânăr pacient care a folosit acest dispozitiv medical, cu acordul părinților, are 14 ani, iar cel mai în vârstă, 70 de ani. În total, aceste persoane au slăbit aproximativ 2,000 de kg.

Prima pacientă care a beneficiat de acest balon gastric în România este chiar un medic chirurg, membru în echipa Doctor Dejeu, specializată pe chirurgie bariatrică și metabolică. Procesul de plasare al balonului și feedback-ul pacientei au fost documentate audio și video pentru ca și alte persoane să poată înțelege cât mai bine în ce constă procedura, dacă vor opta pentru ea.

La nivel internațional, peste 100,000 de persoane din peste 60 de țări au apelat la acest dispozitiv medical și, astfel, greutatea pacienților a scăzut cu 1,300 de tone. Brandul este lider de piață, cu cele mai multe baloane gastrice vândute în lume, în 2021. Inovația care a schimbat viețile unui număr atât de mare de persoane, sau chiar le-a salvat, a început acum 13 ani, în 2009, când doi studenți la medicină și-au propus să regândească lupta cu obezitatea. Ani de cercetare au dus la dezvoltarea acestui dispozitiv medical care devine din ce în ce mai popular și la noi în țară și care reprezintă o experiență de slăbire la 360 de grade, prin întregul set de instrumente pe care-l conține – terapie digitală și programe de schimbare a comportamentului (aplicația mobilă Allurion, cântarul conectabil și ceasul de monitorizare a sănătății).

Cum se plasează balonul care nu necesită o intervenție chirurgicală sau endoscopie?

Balonul Allurion este plasat cu ajutorul unui medic, într-un cabinet de radiologie. Membrana sa din poliuretan, mult mai subțire și mai flexibilă decât a baloanelor gastrice din silicon, este pliată meticulos într-o capsulă vegetală care se va dizolva în siguranță în tractul digestiv. Balonul este conectat la un cateter subțire pentru a facilita poziționarea acestuia în stomac și pentru a permite umplerea. 99,9% dintre pacienți înghit cu succes capsula.

Capsula se dizolvă și balonul se umple în stomac

Apoi, medicul umple balonul cu lichid, prin cateter. Când cateterul este îndepărtat, supapa de umplere se închide etanș. Pelicula balonului este suficient de puternică pentru a rămâne în stomac aproximativ 16 săptămâni. După această perioadă, balonul gastric se golește în mod natural și se elimină prin tractul digestiv, prin scaun.

Care sunt rezultatele și beneficiile folosirii Allurion?

În medie, pacienții pierd 10-15% din greutatea corporală totală. Sunt persoane care ajung și la 20%, dar totul depinde de starea pacientului și de determinarea acestuia.

La patru luni de la plasarea balonului, calitatea generală a vieții pacienților este îmbunătățită semnificativ, inclusiv condiția fizică, stima de sine, viața sexuală și bunăstarea la locul de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>