Cantarele sau balantele reprezinta unele dintre cele mai vechi instrumente de masurare a masei obiectelor. Egiptenii sunt cei care au inceput sa le foloseasca inca din mileniul al IV-lea i.Hr. In acea perioada forma in care se prezentau era destul de rudimentara. Erau constituite doar dintr-un brat orizontal, care avea la capat doua talere sustinute de o sfoara. Tot acest sistem era sustinut la mijloc de un pivot, care avea rol de sustinere, dar si de echilibrare a greutatilor care existau pe talere.
cantar electronic
cantar electronic
In prezent, cantarele au evoluat asa de mult incat majoritatea au ajuns sa fie recunoscute sub denumirea generica de cantar electronic. Foarte putin se mai aude de cantare clasice, cu balanta sau arc. Vremea lor pare sa fi trecut, pentru ca pe termen lung se dovedesc mai putin eficiente si sunt mult mai predispuse la erori decat noile modele, electronice.
Noua generatie de cantare are un domeniu de aplicabilitate extins.
Cum bine este ilustrat si pe site-ul balante .ro, acestea se pot utiliza in domenii foarte diversificate, precum:
1. Balante de laborator – care pot fi microbalante (masuratori de precize), balante analitice, balante de inalta precizie;
2. Comparatoare de masa- pot sa fie automate sau manuale;
3. Cantare speciale – sunt multifunctionale, farmaceutice, amanet, bijuterii, cu certificare EX (sunt special create pentru zone cu risc de explozie, in conditii de laborator, dar si conditii industriale)
4. Cantare industriale – de inalta precizie, cu 4 celule de sarcina, indicatoare si terminale;
5. Cantare medicale – sunt pentru persoane (cantarirea pacientilor), copii (sunt pentru cantarirea sugarilor, de inalta precizie), cantare scaun (dispozitiv de precizie utilizat la cantarirea acestuia in pozitia sezut, in cazul pacientilor care nu se pot deplasa de unii singuri), cantarul pentru pat (folosit pentru cantarirea unei persoane care sta mult timp in pat si nu se poate deplasa de una singura)
Dupa cum bine se poate observa, au o utilitate destul de mare. In orice domeniu de activitate practic, un cantar trebuie sa fie nelipsit, mai ales in medicina. In laboratoare sunt foarte eficiente, mai ales ca acolo este nevoie neaparata de unele dintre cele mai precise masuratori. Erorile trebuie sa fie cat mai mici si mai putine. Exista posibilitatea ca intreaga munca de cercetare sa fie afectata daca cantarele nu reusesc sa isi faca eficient treaba, cu foarte putine erori de calcul si de masurare.
De asemenea, in timp, posibilitatea ca acestea sa se defecteze este mult mai mica. Celelalte tipuri de cantare au tendinta sa se strice mai rapid si astfel sa trebuiasca sa fie reparate mai des. Unde nu se mai pune ca repararile constante pot sa afecteze si eficienta acestora. Un cantar electronic reprezinta o achizitie moderna, capabila sa ofere pe termen lung un plus de eficienta care este imposibil de depasit de un model vechi.
In nicio etapa a omenirii cantarele nu au mai fost la fel de precise si mai usor de inteles ca acum. Display-urile de tip LCD arata in timp real masa obiectului, pana la ultimul miligram.
Pentru a va convinge de utilizarile multiple ale acestor balante, accesati balante.ro. Numai asa veti putea observa cat de eficiente au inceput sa devina aceste modele, indiferent de domeniul de aplicabilitate pe care il doriti.