Sondaj CURS: O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani

[Bucureşti, 4 martie 2021] Mai mult de o treime din firmele din România – 35% – se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani, arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională în noiembrie 2020, în cadrul căruia au fost intervievați reprezentanți ai 300 de firme medii și mari din diverse domenii ale economiei (eșantion reprezentativ la nivel național).

Aproximativ 86% dintre respondenți își doresc ca tehnologia 5G să fie implementată în România, iar 64% consideră că această nouă tehnologie va aduce beneficii afacerilor și va genera dezvoltare economică.

“O afacere care investește în digitalizare se poate redresa mult mai repede după un șoc extern cum este pandemia și are capacitatea de a se adapta rapid la noi condiții de funcționare a pieței. Din păcate, în România digitalizarea afacerilor se situează încă la un nivel redus, astfel încât puține companii beneficiază de această pârghie de creștere. Totuși, ne așteptăm ca fondurile europene disponibile în acest scop să ducă la o creștere semnificativă a gradului de digitalizare, iar firmele din România să investească în noi tehnologii, deoarece în final tot ele sunt cele care vor câștiga din creșterea eficienței și reducerea costurilor de funcționare”, afirmă George Zhang, CEO al Huawei România.

În prezent, gradul de digitalizare în România se află mult sub media europeană. Conform raportului DESI 2020 (Indicele economiei şi societăţii digitale, realizat de Comisia Europeană), România se clasează pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE în ceea ce privește gradul de integrare a tehnologiei în business, depășind doar Bulgaria.

Infografic_CURS_Huawei_Digitalizare

“Digitalizarea unei afaceri înseamnă schimbarea modelului de business, dar acest lucru nu poate fi realizat fără schimbarea mentalității. Companiile care se pregătesc de digitalizare sunt vizionare și vor fi primele care vor vedea beneficiile acestui proces. În general, digitalizarea este privită doar din perspectiva investițiilor în tehnologie, însă această schimbare presupune investiții importante și în angajați, astfel încât aceștia să își dezvolte abilitatea de a lucra într-un mediu digital. Acest nou mod de lucru îi va elibera de povara rutinei, lăsând-o în seama mașinilor, iar oamenii vor avea timp să evolueze și să creeze valoare adăugată”, spune Codruț Săvulescu, Senior Solutions Manager al Huawei România.

Potrivit raportului DESI 2020, tehnologiile digitale le oferă afacerilor un avantaj competitiv, duc la îmbunătățirea serviciilor și la extinderea piețelor. Transformarea digitală a afacerilor deschide noi oportunități și generează, la rândul ei, dezvoltarea de noi tehnologii. Cele mai avansate țări din acest punct de vedere sunt Irlanda, Finlanda, Belgia, Țările de Jos, Danemarca și Suedia, în timp ce la celălalt capăt al clasamentului se află Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Grecia și Letonia, situate mult sub media europeană.

*Sondajul CURS a fost realizat la solicitarea Huawei, în rândul a 300 de companii medii și mari, în noiembrie 2020.

Despre Huawei

 

Huawei este un important furnizor global de infrastructură de tehnologie a informațiilor și comunicațiilor (TIC) și dispozitive inteligente. Cu soluții integrate pe patru domenii cheie – rețele de telecomunicații, IT, dispozitive inteligente și servicii cloud – ne-am angajat să aducem tehnologia digitală fiecărei persoane, case și organizații pentru o lume inteligentă, complet conectată.

Portofoliul complet de produse, soluții și servicii Huawei este competitiv și sigur. Prin colaborarea deschisă cu partenerii ecosistemului, creăm o valoare de durată pentru clienții noștri, facem eforturi pentru a oferi posibilități oamenilor, pentru a îmbogăți viața de acasă și pentru a inspira inovație în organizațiile de toate formele și dimensiunile. La Huawei, inovația se concentrează pe nevoile clienților. Investim masiv în cercetarea de bază, concentrându-ne pe descoperiri tehnologice care conduc lumea înainte. Avem 194.000 de angajați și operăm în peste 170 de țări și regiuni. Fondată în 1987, Huawei este o companie privată deținută integral de angajații săi.

Pentru mai multe informații, vizitați Huawei online pe www.huawei.com sau urmăriți-ne pe:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei 

 

Despre CURS

CURS – Centrul de Sociologie Urbană și Regională este cel mai vechi institut de cercetare a opiniei publice din România, fiind înființat în 1969 sub numele de Laboratorul de Sociologie Urbană și Regională.

CURS a realizat studii de referință, unice în ceea ce privește volumul datelor și complexitatea metodologică, cum sunt „Atlasul Social al României”, „Relațiile Interetnice în România”, „Evaluarea schimbărilor sociale produse în România după 1989”, „Evaluarea impactului mediei asupra comportamentului electoral”, „Studii de impact social al închiderii minelor”, ”Evaluarea impactului Programului de control integrat al poluării apei și solului cu nitrați”, „Comportamentul utilizatorilor de servicii poștale în anul 2019”, „Penetrarea serviciilor digitale la nivel național”. În zona politică, CURS s-a remarcat prin realizarea de exit-poll-uri la alegerile locale, parlamentare, euro-parlamentare și prezidențiale, fiind o sursă de încredere pentru presă și cetățeni în ceea ce privește estimarea rezultatelor la urne.

Institutul dispune de o rețea națională de peste 200 de operatori de teren, dar poate realiza și studii în regim CATI. Mai multe informații sunt accesibile pe site-ul www.curs.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>