Progresul din domeniul constructiilor a dezvoltat noi posibilitati tehnologice menite sa fie implementate pentru securizarea cladirilor, fapt ce a condus la noi forme strategice de economisire a energiei, astfel incat costurile de consum sa fie reduse la minim.
Sisteme BMS Helinick
Aceste sisteme BMS cunoscute si ca building manangement systems au incorporate in structura de functionare tehnologii moderne menite sa imbunatateasca considerabil activitatile desfasurate in orice cladire sau institutie publica sau privata.
Sisteme BMS – Actioneaza ca un supra-sistem prin intermediul caruia sunt controlate celelalte sub-sisteme
Sistemele BMS controleaza si monitorizeaza, prin intermediul unui computer, toate echipamentele mecanice si electrice ale unei cladiri sau ale unui grup de cladiri, de la ventilatie, la iluminat, la sisteme de incediu, securitate sau energie.
Altfel spus, aceste mecanisme sunt cele de care depinde ambianta unei cladiri, controland anumiti indici de confort precum temperatura sau umiditatea din acel spatiu. Efectele benefice ale configurarii unui astfel de sistem nu se limiteaza doar la acest nivel.
Sistem BMS – Un organ complex care vegheaza si controleaza procesele care duc la buna functionare a intregului corp al unei cladiri
In mod evident, data fiind functia fundamentala pe care o indeplineste in cadrul unei cladiri, sistemele BMS reduc aproape la jumatate consumul total de energie al unei cladiri, insa un sistem bine configurat are drept consecinta o buna gestionare a acestui consum.
Conform unui raport publicat de ”The Chartered Institution of Building Services Engineers” (CIBSE), instalarea de sisteme BMS in cladiri poate duce la scaderea costurilor de energie cu pana la 20%.
Un alt avantaj oferit de implementarea de sisteme BMS o reprezinta facilitarea controlului prin existenta a ceea „ce se numeste supervizor”, in cazul de fata, un simplu computer, care poate fi folosit de un singur operator care nu este obligat sa aiba o pregatire minutioasa in prealabil in sensul in care la inceput, aceste sisteme necesitau cunoasterea anumitor coduri de programare.
Astazi insa, dupa cum informeaza acelasi raport mentionat mai sus, majoritatea au adoptat o interfata similara binecunoscutului Windows cu meniuri si butoane de comanda.
Mai mult, sistemul este cu atat mai facil cu cat poate fi folosit si de la distanta, in regim remote, caz in care operatorul se poate folosi de o serie de coduri de acces pentru a impiedica accesul neautorizat.
De asemenea, datorita monitorizarii rapide si facile, cu ajutorul sistemului BMS, siguranta persoanelor care isi desfasoara activitatea in cladirea in care acesta este configurat, creste considerabil.
Controlul la acest nivel se leaga si de cel al sistemelor de detectie si avertizare in caz de incediu, astfel ca in cazul unui astfel de incident, sistemul BMS actioneaza asupra cailor de acces, facilitand astfel evacurea, in siguranta, a persoanelor din cladire, dar si impiedicarea extinderii focului in alte zone.
O serie de avantaje care tin de controlul bugetului si securitatii, avantaje obtinute usor datorita utilizarii accesibile a unui astfel de sistem
Efectul final generat de un sistem BMS consta in cresterea calitatii vietii in interiorul unei cladiri, aplicabilitatea acestuia fiind posibila pentru mai multe tipuri de spatii, de la cladiri de birouri la hale industriale, magazine si chiar locuinte.