Patronatele cer măsuri urgente pentru ieșirea mediului de afaceri autohton din colaps!
Reprezentanții mai multor organizații patronale, reuniți la sediul Patronatului Român, lansează un apel disperat către clasa politică, Parlamentul și Guvernul României, privind necesitatea imperativă a luării unor măsuri de schimbare a situației catastrofale în care se află mediul de afaceri autohton.
Aceștia au arătat că starea de lucru actuală, agresivitatea organismelor statului și legislația de multe ori strâmbă, au adus mediul de afaceri autohton în pragul colapsului si solicită analizarea situaţiei actuale, în vederea stabilirii unor măsuri urgente privind:
1. Promovarea de maximă urgenţă a Legii prevenţiei, întrucât în ultimii 5 ani, potrivit analizei noastre, peste 100.000 de companii – în special cu capital românesc – s-au închis, trimiţând în şomaj peste 450.000 de persoane, dintre acestea aprox. 380.000 (conform INSSE) au fost silite să plece în strainitate. Prin urmare, solicităm eliminarea tuturor abuzurilor făcute de organele de control;
2. Modificarea codului fiscal astfel încât ținta oricărui organ de control să conducă la indrumarea firmelor, recuperarea prejudiciului şi la dreptul oricărei firme de a se apăra;
3. Existenţa unui canal direct de comunicare între mediul politic şi mediul privat;
De aproape trei decenii, omul de afaceri român speră că anul viitor va fi mai bun, că lucrurile se vor așeza, că vor putea aduce ceva mai multă prosperitate în familiile lor și în cele ale angajaților lor. Cu fiecare mandat parlamentar, cu fiecare schimbare survenită la conducerea executivă a mecanismelor statului, a sperat că cineva îi va asculta.
Antreprenorii români s-au lovit și se lovesc, în continuare, de o legislație punitivă, de funcționari care o aplică, de multe ori, de parcă ar avea de-a face cu infractori și nu cu cei care îi plătesc și asigură cea mai mare parte a plusvalorii naționale.
Patronatele au sperat, ca dupa alegeri, galceava politica sa dispara iar politicienii, indiferent de culoare, sa actioneze împreuna pentru :
– recâştigarea identităţii şi demnităţii naţionale,
– imbunătăţirea stării economice şi sociale a româniei,
-reducerea abuzurilor organelor de control ale statului,
-gestionarea mai riguroasa a cheltuirii banului public,
-debirocratizarea sistemului actual.
În acest context, patronatele solicită o întâlnire urgentă cu reprezentanții noii majorități, cu preşedintele PSD, Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi cu miniştrii de resort pentru a discuta, punctual, despre implementarea Programului de guvernare precum şi despre rezolvarea altor probleme care țin de mediul de afaceri.
Un pas concret pentru un dialog real și constructiv este, în viziunea patronatelor, crearea unui canal concret de comunicare între mediul politic și cel privat.
Colegiul Director al Patronatului Roman.