Berea consumată moderat poate fi integrată într-o dietă echilibrată, fiind compusă din ingrediente 100% naturale: apă, hamei, cereale și drojdie

București, 26 ianuarie 2023: Mai multe studii au demonstrat că berea consumată cu moderație poate fi integrată într-o dietă variată, având efecte benefice asupra organismului, contribuind inclusiv la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Rezultatele unui studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție validează un posibil efect pozitiv asupra organismului, determinat de consumul moderat de bere. În urma studiului s-a constatat că sunt influențați factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Pentru a obține efecte benefice asupra organismului, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum moderat de bere: o cantitate de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați. Berea poate fi integrată astfel într-o dietă echilibrată, care să cuprindă alimente ce aparțin tuturor categoriilor de nutrienți necesari organismului, precum proteine, lipide, calorii, glucide și bineînțeles lichide.

„Una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume, berea, poate avea numeroase efecte benefice pentru organism. Berea este compusă în principal din apă, dar este bogată și în nutrienți – carbohidrați, aminoacizi, minerale, vitamine și polifenoli – rezultate în urma procesului de fermentare și preparare în mai multe etape. De exemplu, studiile arată că florile de hamei, utilizate pentru a oferi aromă și gust, conțin compuși fenolici, inclusiv flavonoide, care s-au dovedit a avea diferite activități biologice antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii, estrogenice și antivirale”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Fibrele sunt elemente esențiale pentru sistemul digestiv. Medicii nutriționiști recomandă un consum zilnic de 38 g de fibre pentru bărbați și 25 g de fibre pentru femei, cantitatea fiind redusă în cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Fibrele solubile din bere provin de la pereţii celulelor de orz. Berea, având ca ingredient de bază cerealele și un conținut ridicat de apă (peste 90%), poate fi o opțiune bună din acest punct de vedere.

Totodată, datorită ingredientelor 100% naturale, berea fără alcool poate fi o băutură hidratantă, având și un aport caloric scăzut (250 ml de bere fără alcool conțin doar 50 kcal.). În plus, datorită vitaminelor și mineralelor, berea fără alcool conține cantități de compuși fenolici (flavonoizi, antocianogeni, catechine, flavonoli etc.) ce au un efect antioxidant și preventiv asupra bolilor cardiovasculare.

Hameiul este o plantă cu proprietăți nutritive deosebite, dar nu întotdeauna suficient cunoscute. Deși nu poate fi consumat ca atare, hameiul este unul dintre ingredientele principale ale berii. De-a lungul timpului, numeroase cercetări științifice au confirmat influența hameiului din compoziția berii în îmbunătățirea calității somnului, în diminuarea anxietății sau a anumitor simptome specifice perioadei post-menopauză. Mai mult, unul dintre studiile realizate în România, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a reconfirmat puterea antioxidantă a hameiului, benefică pentru organism. Beneficiile pentru organism ale berii, aportul de vitamine, fibre și polifenoli pot apărea însă doar atunci când este consumată cu moderație.

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

 

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>