post

Iridex Group Plastic participa la vizita tehnica la instalatia de compostare a namolurilor de la Mioveni

Asociatia Romana a Compostului prin Iridex Group Plastic, furnizor de top in domeniul solutiilor inteligente pentru domenii diverse, precum mediu, constructii, salubritate, agricultura s.a., organizeaza astazi, in colaborare cu Asociatia Parteneriat pentru Proiecte si Fonduri Europene (APPFE), o vizita de lucru la Mioveni, la instalatia de compostare a namolurilor provenite de la statiile de epurare  a apelor uzate.

Epurarea apei uzate in activitatile industriale si menajere inainte de reintroducerea ei in circuitul natural are, printre altele, rolul de a reduce aportul de substante straine in panza freatica si de a minimaliza in acest fel impactul negativ asupra mediului inconjurator. O astfel de solutie o reprezinta tehnologia de compostare cu membrana semipermeabila, care permite transformarea namolului de epurare, dupa amestecarea sa cu materiale de structura precum deseuri verzi, deseuri din industria lemnului, deseuri organice sau deseuri alimentare, in compost de cea mai buna calitate, materiale asemanatoare compostului sau combustibil derivat din deseuri cu putere calorica mare.

Pentru realizare, a fost nevoie de colaborarea cu specialisti in domeniu din Uniunea Europeana, precum si de o solutie inovatoare de compostare, unica in Romania: tehnologia de compostare a deseurilor biodegradabile folosind membrana semipermeabila si un sistem de aerare pozitiva.

Tehnologia de compostare utilizata la Mioveni este ecologica si indeplineste normele europene cu privire la tratarea deseurilor organice si a namolurilor de la statiile de epurare.

Pe scurt, instalatia de la Mioveni transforma namolul dintr-un generator de cost, intr-o sursa de venit, prin conversia lui in fertilizator natural de cea mai buna calitate. Cu o capacitate de productie de circa 8m3/zi, sistemul ofera un rezultat nefermentat anaerob, cu o capacitate calorica mare (3600-3800 kcal/kg), care a suferit un proces de nitrificare/ denitrifcare complet, partial dezhidratat (cu umiditate 85-86%), stabilizat cu polimer si cu continut de metale grele in limitele legale admise.

La eveniment au participat reprezentanti ai operatorilor regionali de apa, consultantilor si proiectantilor de specialitate, asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, studenti, antreprenori, furnizori de tehnologii si echipamente, reprezentantii Bancii Europene de Investitii, reprezentantii ai proiectului PROVED din partea Universitatii Politehnica Bucuresti si reprezentanti ai Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>