post

Ce este terapia narativă și cum ne poate ajuta ea?

Terapia narativă, o metoda de lucru utilizată de psihologul Camelia Drăcsineanu din București, a fost creată anii ‘80 ai secolului trecut de către psihologul australian Michael White (specializat în terapia de familie) și David Epston, un antropolog și asistent social neozeelandez.

Terapia narativă – scurtă descriere pentru nespecialiști

Această formă de terapie are la bază un principiu conform căruia dacă o persoană iese din propria poveste și își recrează alta, mai ofertantă, are șansa de a-și reseta viața în chip benefic.
Aceia ce folosesc această metodă de psihoterapie dau de multe ori cunoscutul exemplu al paharului cu apă pe jumătate plin/gol: optimiștii îl văd plin, pesimiștii îl văd gol.
În definitiv este o schimbare de percepție.
Niciun psiholog nu poate face un client ca să uite traumele grave prin care a trecut, dar poate ca să-l ajute în asimilarea și transformarea acestora, să dea restart propriei povești de viață integrând experiențele trecute neplăcute într-un mod benefic lui, să îl învețe ca să le folosească în folosul său viitor.
Fiecare om are o anume percepție despre realitate, formată pe baza a numeroase straturi reprezentate de valori, credințe, obiceiuri, reguli etc.
Ceea ce lui i se pare semnificativ la un moment dat, se prea poate ca altei persoane să nu îi spună absolut nimic.
Specialiștii afirmă că suntem astfel construiți încât percepem mai întâi răul (chiar nemanifestat încă!), nu binele.
Este o formă de supraviețuire, dar nu mereu acest mod de a privi realitatea e unul benefic pentru noi.

Terapia narativă este de folos deoarece:

– neliniștea (anxietatea) poate ca să fie ținută la respect, dacă are loc  focusarea puternică pe o anume activitate;
– conștientizând faptul că aproape niciodată lucrurile nu sunt în realitate ceea ce par, ci este vorba doar de forma particulară de percepție prin care fiecare dintre noi ne raportăm la persoane, evenimente, stări, se poate schimba perspectiva de a privi experiențele personale, educându-ne a vedea partea pozitivă, mai degrabă decât pe cea negativă;
–  se schimbă tipul de comparații pe care am fost obișnuiți ca să îl facem de când eram foarte mici: a face comparații care să ne fie avantajoase nu ne e de folos, deoarece ne invadăm pe interior cu idei negative, aducătoare de suferință psihică, pe care la un moment dat ajungem chiar să o somatizăm:
– prin construirea treptată a unei noi povești de viață, ajungem la performanța de a înlocui gândirii negative cu una pozitivă, ceea ce este secretul fericirii.

Terapia narativă se face într-un cabinet psihologic bun

Ajutat de un specialist în domeniu, rezultatele acestui tip de terapie se pot dovedi excelente, de aceea, dacă sunteți o persoană negativistă, care în tot ceea ce i se întâmplă vede mai degrabă partea goală a paharului, nu pe cea plină, s-ar putea ca niște ședințe la psiholog Camelia Drăcsineanu din București să vă fie de mare ajutor pentru a începe să vedeți altfel realitatea, să vă construiți o altă poveste de viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>